Posted by : sadecemurmur 21 Temmuz 2020 Salı

  Fırsatlar ülkesi Türkiye! En küçük esnaftan en büyüğüne fark etmeksizin tüm krizleri fırsata dönüştürmeye çalışır memleketim insanı... Gerçi kara gün de beklemiyoruz çoğunlukla, kendimiz yaratıyoruz fırsatları. 3 tır yola çıkacağına 1 tır çıkar, domates 1 liradan satılacağına 3 liradan satılır ve 2 tırın maliyeti cebe...

  Fatih sefere çıkmadan önce esnafını denetlermiş diye bir kıssa anlatılır. Şimdilerde yapılsa bu denetim galiba tarih dersleri sadece ıslahatları ve esnaf denetimlerini kapsardı. Ya sen de abartıyorsun diyebilirsiniz, hakkınızdır. Ticaret sonuçta arz talep döngüsüdür. Arz edilen malın/hizmetin fiyatı artar. Her şeyin suyunu çıkartarak tüketmeyi benimseyen memleketim insanı tabi ticaretin de suyunu çıkartmaktan geri durmaz.

   Bir ilaç firması iyi mümesiller işe alır ya da o yıl gerçekten başarılı bir ilaç üretmiştir. Kurgumuz bu olsun. Doktorlar doğal olarak bu ilacı yazmaya başlar. Bir de grip gibi bir salgınsa bir anda bu ilaç yaygınlaşır. Ne hikmetse ilaç bulmak o anda zorlaşır ve çetin bir tedarik süreci başlar. Herkes bir yerlerden bulur ama ne hikmetse bulması zor olduğu için fiyatlar artar. İşte bu örnek arz talep değil düpedüz sağlık terörüdür.

  Bir başka örnek 15 Temmuz'dan. Ortalık mahşer yeri. Kimse ne olduğunu bilmiyor. Kim haklı kim haksız bilinmiyor. Herkes canını kurtarmanın derdine düşmüş ve ne oluyor; taksiler bir anda fazladan ücret almaya başlıyor. En kutsal hak yaşama hakkı ve o da bir anda ticarete alet oluyor... Ya sen de hep kötü örnekleri görüyorsun, insanlar insanlara hâlâ yardım ediyor. Çürük elma her kasada vardır diyebilirsiniz tabi.

  Günlerdir internet ve televizyon aynı frekansta çalışmaya başladı kısmen de olsa. Corona virüsü... Ülkede var mı yok mu bilinmez. Varsa ne yapılacak bilinmez ama herkes önlem almaya çalışır. Sonuç ne peki ? Eldiven ve maske fiyatları uçar(!) Uçmak da nasıl uçmak. 30 liraya bez maske alan var. İşin komik olanı o kimsenin yüzüne bakmadığı maskeleri artık bulamazsınız.

  Kötü yönleri görüyorum, pesimist davranıyorum peki peki... Millet olarak en kutsalımız bayrak... 33 şehit vermişiz, ne tarafa baksak keder göz yaşı. Hiçbir şey gelmiyor elden bari tarafımızı belli edelim bir bayrak asalım diyorsunuz ama bulabilene aşk olsun. Buldukların da ateş pahası.

   Yeni telefon çıkmış, almak isteyeni çok. İstediğin kadar arttır fiyatı. Vermeyen almasın der geçersin. Bir marka çok pahalı kazak satıyor, başka marka alırım der geçersin. Fakat zaruri ihtiyaçlar söz konusu olduğunda kâr gütmek, karaborsacılık yapmak ticaret değil. Umarım esnafımız ahlaklı ticareti ihtiyaç olarak görmeye başlar yeniden...

Mesaj Kutusu

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Can Pazarı

İnternet, bilgi çöplüğü ya da bit pazarı daha doğru bir ifade mi? Her gün onlarca yazı, onlarca video paylaşılır. Yazılar bir dedikodu değer...

Popular Post

Blogger tarafından desteklenmektedir.

İletişim

Ad

E-posta *

Mesaj *

- Copyright © sadecemurmur -Sadecemurmur- Powered by Blogger -